Jubiliejiniai Lentvario miesto metai

Lentvaris – Trakų rajono miestas, įsikūręs šalia stambaus geležinkelio mazgo Sankt Peterburgas – Varšuva su atšaka į Kauną. Miestas susikūrė XIX a. antrojoje pusėje, 1862 metais prie nutiesto geležinkelio ir pastatytos geležinkelio stoties. Pats Lentvario miestelis nėra labai senas, bet jo apylinkėse žmonės gyveno labai seniai. Istoriniuose dokumentuose Lentvaris minimas 1394 m.
 Šie 2017 metai miestui ypatingi – jubiliejiniai. Lentvario Geležinkelio stotis švenčia 155 metų sukaktį nuo jos pastatymo. 

Lentvario stotis yra architektūros paminklas,  tai yra aukščiausios ir  ypatingos klasės keleivių rūmai. Lentvario stoties vieta parinkta kairėje kelio Sankt Peterburgas – Varšuva pusėje. Geležinkelio magistralė nacionalinės ir netgi tarptautinės reikšmės objektas. Per Lentvarį eina net devynios bėgių juostos. 1975 m. įrengtas pėsčiųjų tunelis. Tačiau ne viską žinome apie stoties darbą, kuris  vyksta intensyviai  dieną ir naktį. Plačiau ir išsamiau galima paskaityti apie Lietuvos ir Lentvario geležinkelį, stotį, naujoje AB „Lietuvos Geležinkeliai “ išleistoje knygoje „Pirmasis Geležinkelis Lietuvoje “ I knyga.

     Taip pat gražų jubiliejų 125 m. šiais metais švenčia senoji Lentvario vaistinė. 1892 m. gavus leidimą buvo atidaryta pirmoji Lentvario vaistinė dabartinėje Geležinkelio gatvėje. Vaistinei vadovavo žydų kilmės provizorius vaistininkas M. A. Rut. Nuo 1912-1936 m. Vaistinės vedėju dirbo A. Lapinas. Jis karo metu žuvo. Po karo 1945-1959 m. vaistinei pradėjo vadovauti V. Rozenšeinas, jam išvykus į Lenkiją  pareigas perėmė L. Remeikienė. 

Nuo 1966 m. šiame pastate įsikūrė paštas, o vaistinė persikėlė į Lauko g.-12., kur randasi iki šiol. Senoji Lentvario vaistinė yra vienintelė rajone, kuri ligi šiol ne tik platina, parduoda vaistus, bet ir gamina juos tam tikslui  pritaikytose patalpose.  Nuo 1971 m. vaistinės vedėja tapo provizorė K. Užumeckienė kuri vaistinėje dirbo ilgus metus.

 Vaistinėje dirbo vienu metu net iki 13 darbuotojų. Tai  ilgametės darbuotojos: visą gyvenimą išdirbusi sanitarė- fasuotoja J. Ostrovskaja, farmacininkė-technikė  Z. Uzelo,  provizorė J.Abaravičienė, V. Kašinskienė, V. Janušauskienė, A. Truncaitė ir daugelis kitų šaunių specialistų, dirbusių vaistinėje. Nuo 1997 metų Lentvario vaistinės direktore tapo ir ligi šiol dirba provizorė M. Sinicienė. Daugiau  įdomių faktų, nuotraukų apie vaistinę ir  jos darbuotojus sužinosite užsukę į Lentvario miesto biblioteką.


    Mažesnį, bet taip pat gražų jubiliejų švenčia Lentvario kilimų fabrikas. Kilimų fabrikas įkurtas 1957 metų pabaigoje, kuomet iš Kauno „Drobės“ fabriko į buvusius grafo Tiškevičiaus rūmus Lentvaryje buvo atvežtos pirmosios  juostelinės audimo staklės ir pertvarkytos kilimų gamybai. Netrukus prasidėjo gamybinių korpusų statyba ir plėtra. Buvo pradėta austi rykštinėmis staklėmis, nuo 1964 m. prasidėjo žakardinių kilimų era, sintetinių siūtinių dangų gamyba. 1992 m. valstybinis fabrikas pertvarkomas į akcinę bendrovę „Kilimai“. 

Toliau gamyboje pradedami gaminti vilnoniai aukšto pūko rankų darbo kilimai. Produkcija prekiauja penki salonai Lietuvoje. Kilimai  keliauja per visą pasaulį. AB „Kilimai “dalyvauja svarbiausiose pasaulio parodose, puikiai jaučia pasaulines kilimų gamybos bei dizaino tendencijas. Bendrovėje dirba aukštos kvalifikacijos gamybos bei dizaino specialistai.

 Didelis dėmesys skiriamas darbuotojų kvalifikacijai kelti ir naujų specialistų ruošimui. Kaip nebūtų gaila, bet tai jau istorija, su kuria galima išsamiau susipažinti  ir apžiūrėti nuotraukas, atvirutes ir kitą kraštotyrinę medžiagą Lentvario miesto bibliotekoje veikiančioje parodoje „Lentvario miesto jubiliejai“. Maloniai, kviečiame užsukti ir prisiliesti prie Lentvario istorijos puslapių.... 

Komentarai