Nacionalinis diktantas – kalbos šventė


Jau vienuoliktą kartą organizuojamas Nacionalinis diktantas šiemet vyko kovo 2 dieną. Diktantas buvo transliuojamas per LRT radiją ir internetu. Nacionalinio diktanto organizatoriai siekė paskatinti žmones didžiuotis mus visus vienijančia kalba, o kartu ir savo valstybe. Konkursą 2006 metais pradėjo rengti savaitraštis „Atgimimas“. Pastaraisiais metais pagrindinis konkurso organizatorius – VŠĮ Pilietinės minties institutas, kuris bendradarbiaujant su Valstybine lietuvių kalbos komisija rengia diktanto tekstus. Komisijos darbuotojai parengia rašybos ir skyrybos ypatumų paaiškinimus - jie skelbiami svetainėse vlkk.lt ir diktantas.lt.

Nacionalinį diktantą kartu su VŠĮ Pilietinės minties institutu organizuoja Vilniaus prekybos paramos fondas „Dabar“, aktyviai kviečiantis visus neabejingus gimtosios kalbos mylėtojus prisidėti prie lietuviško žodžio puoselėjimo. Dėl raštingiausiojo vardo varžomasi keliose kategorijose – raštingiausio moksleivio, suaugusiojo ir užsienio lietuvio.

Lentvario miesto bibliotekoje pasitikrinti lietuvių kalbos žinias susirinko 19 dalyvių: 4 suaugę (tarp jų Lentvario Motiejaus Šimelionio gimnazijos direktorius Jonas Kietavičius ir finansininkė Renata Sabonienė, Lentvario Kultūros rūmų renginių koordinatorė Lėja Virganavičiūtė, bibliotekininkė Violeta Pupelienė) ir 15 moksleivių, kurie atstovavo Lentvario Motiejaus Šimelionio gimnaziją ir Lentvario Henriko Senkevičiaus gimnaziją. Šiemet diktanto konkurse dalyvavę gyventojai rašė vienuolio pranciškono, Vilniaus Bernardinų bažnyčios kunigo, buvusio disidento Juliaus Sasnausko tekstą ,,Vienkartinumas“. Rašančiųjų nuomone, tekstas įdomus, prasmingas, bet buvo sunku suprasti, kur yra pastraipos pradžia ir pabaiga.

Nacionalinis diktantas – ne tik raštingumo patikrinimas, bet ir bendruomenės vienijimas, pilietiškumo ir gimtosios kalbos puoselėjimas. Džiaugiamės, kad rašyti diktanto kiekvienais metais susirenka vis daugiau aktyvių lietuvių kalbos mylėtojų.

Komentarai