Edukacinis užsiėmimas su Živile Miežyte


Gruodžio 6 d. Lentvario miesto bibliotekoje vyko susitikimas ir edukacinis užsiėmimas su jauna rašytoja, žurnaliste Živile Miežyte. Autorė pristatė savo pirmąją knygutę vaikams ,,Vilniaus Vilnius“, kuri pasirodė šių metų pradžioje. Ši knyga – ketvirtojo Nacionalinio vaikų literatūros konkurso trečiosios vietos laimėtoja. Knygą iliustravo pati teksto autorė.


„Vilniaus Vilnius“ ne tik šauni knyga, kurioje puikiai dera tekstas ir vaizdas, tai ir slaptas gidas po 1930-ųjų Vilnių, tai knyga, kuri kviečia tyrinėti, atrasti, domėtis istorija, kuri išplečia mūsų akiratį. Autorė sugalvojo įdomiai ir netradiciškai pristatyti savo knygą kartu su vaikais kurdama Vilniaus miesto žemėlapį. Vaikai turėjo atlikti 6 užduotis tam, kad geriau susipažintų su Vilniaus miestu ir jo istorija, bei sužinotų, kur pasislėpė šuniukas vardu Vilnius. Beieškodamas šuns trečiokas Gediminas susipažįsta su keliais žydais, pamato kaip jie gyvena, ką valgo, ką dirba, kaip atrodo miesto kiemai, užrašai gatvėse. Sutinka ir žymių žmonių: lenkų fotografą Janą Bulhaką, įamžinusį daugybę Vilniaus vaizdų, bei Mariją Šlapelienę, lietuviško knygyno, kuriame buvo puoselėjama lietuviška kultūra, savininkę.


Renginyje dalyvavę Lentvario pradinės mokyklos 3d mokiniai su malonumu bandė spręsti Živilės pasiūlytas užduotis: atspėti kokia kalba su berniuku pasisveikino žydas Abraomas, kokius produktus jis pardavinėjo turguje, iššifruoti užrašą parašytą jidiš kalba, pakomentuoti, kokie laikraščiai ir kokiomis kalbomis buvo leidžiami 1930-aisiais metai Vilniuje, spėti, kurios nuotraukos padarytos neseniai, o kurios 1930-aisiais metais, iš atskirų raidžių sudėlioti gatvės pavadinimą, kurioje pasislėpė ieškomas šuniukas.


Laikas prabėgo nepastebimai. Živilė papasakojo, kad šiuo metu dirba Lietuvių kalbos institute bei Tarptautinėje edukacinių mainų organizacijoje YFU (Youth For Understanding), veikiančioje daugiau kaip 50-tyje pasaulio šalių. Ši organizacija vykdo edukacinius mainus jaunimui, šeimoms ir bendruomenėms, praplečia mokinių akiratį ir pasaulėžiūrą, suteikia galimybę pažinti kitų šalių kultūras, padeda palaikyti ryšius su tarptautine bendruomene. Živilė studijavo lietuvių filologiją Vilniaus Universitete, tobulinosi Prahos Karolio Didžiojo Universitete, taip pat Olandijos ir Jungtinės Karalystės universitetuose. 


Ji domisi dvikalbystės reiškiniu iš mokslinės perspektyvos. Laisvalaikiu piešia, groja trimitu orkestre, dalyvauja folkloro ansamblio bei Vilniaus Universiteto žygeivių klubų veikloje, mėgsta aktyviai keliauti po Lietuvą, atrasti naujas vietas ir aplankyti įdomius žmones. Visu tuo ji noriai dalinasi su vaikais, stengiasi juos sudominti, kad per kalbą, buvimą drauge susikurtume kiekvienas dalelę Lietuvos, gyvos ne tik iš vadovėlio. Kartu su renginio dalyviais linkime Živilei sėkmės ir dėkojame už puikias Kalėdines dovanas – knygutes su autorės autografu.




Komentarai