Lentvario skaitmeninė bendruomenė


Šiuolaikinis pasaulis pasižymi greita komunikacija ir kasdien tobulėjančiomis išmaniosiomis technologijomis. Norint neatsilikti, reikia koja kojon žengti su virtualiu pasauliu, sekti naujienas, tobulinti savo žinias. Akivaizdu, kad be informacinių technologijų neišsiversime, o daugelis kasdieninių paslaugų persikelia į elektroninę erdvę.

 Lentvario miesto biblioteka nuo 2009 metų teikia nemokamas interneto paslaugas bei individualiai moko ir konsultuoja bibliotekos lankytojus, padeda visiems nepasiklysti milžiniškos informacijos labirinte. Turime jau 3308 interneto vartotojus, nemokamomis  interneto  paslaugomis per metus pasinaudoja apie 6000 lankytojų. Bibliotekoje yra vedami nemokami gyventojų kompiuterinio raštingumo ir interneto pradmenų mokymai, kurie vis dar populiarūs ir aktualūs Lentvario mieste. 

Mokymų metu gyventojai mokosi praktinių naudojimosi kompiuteriu bei internetu įgūdžių, išmoksta dirbti su Microsoft Office Word programa. Tai ir teksto tvarkymas, nuotraukų apdorojimas, informacijos paieška internete, elektroninio pašto sukūrimas ir jo naudojimas, CV paruošimas, skelbimo įdėjimas, naudojimasis elektronine bankininkyste, pagaliau bendravimas elektroninėje erdvėje. Programos metu išmokstama internetu (Skype) bendrauti su šeima ir draugais, neišeinant iš namų užsisakyti prekes, nusipirkti bilietus į teatrą, pažiūrėti televizijos laidos pakartojimą, sumokėti mokesčius, užsiregistruoti pas gydytoją  ir t.t.


 Viešoji interneto prieiga bibliotekoje teikia ypač daug neformalaus suagusių ir vaikų švietimo galimybių, čia vyksta virtualios paskaitos, diskusijos, tiesioginės transliacijos, saugaus interneto savaitės renginiai.
Šių metų balandį pradėtas vykdyti naujas projektas „Prisijungusi Lietuva: efektyvi, saugi ir atsakinga Lietuvos skaitmeninė bendruomenė”, kurio tikslas - padėti gyventojams išmokti veiksmingai, saugiai, atsakingai naudotis informacinėmis technologijomis bei internetu ir jo teikiamomis galimybėmis.

Projektą įgyvendina Informacinės visuomenės plėtros komitetas prie Ūkio ministerijos kartu su partneriais: asociacija „Langas į ateitį“, Lietuvos Respublikos ryšių reguliavimo tarnyba, Lietuvos nacionaline Martyno Mažvydo biblioteka, Lietuvos Respublikos vidaus reikalų ministerija. Visoje Lietuvoje veikiančios vietos bendruomenės buvo kviečiamos registruotis dalyvauti projekte. Tai ne tik proga tapti išmania skaitmenine bendruomene, bet ir galimybė paįvairinti savo veiklą. 

Trejus metus vyksiančio projekto metu visi bendruomenių nariai galės patobulinti savo skaitmeninius įgūdžius bei atrasti plačias interneto galimybes. Lentvario miesto bendruomenė kartu su miesto biblioteka taip pat prisijungė prie šio projekto vykdymo.  Lapkričio 5–9 d. įvyko pirmieji teminės projekto „Prisijungusi Lietuva“ akcijos „Senjorų dienos internete 2018“ renginiai. 

Senjorai stebėjo tiesiogines transliacijas iš Nacionalinės Martyno Mažvydo bibliotekos mūsų bibliotekoje ir gilino savo žinias e. sveikatos, laisvalaikio informacijos internete, e. pirkinių ir e. paslaugų, e. saugumo ir bendravimo internetu temomis. Taip pat vyko tarpusavio diskusijos ir senjorų bendravimas. Dalyvavusių senjorų skaičius kiekvieną  dieną vis augo, ateidavo naujų, o kiti galėjo prisijungti prie akcijos namuose.


Lentvario miesto biblioteka kviečia savo bendruomenės narius ir ateityje dalyvauti projekto akcijose, mokytis ir tapti sumaniais, atsakingais ir kuriančiais skaitmeninio pasaulio piliečiais.

Komentarai