,,BMW Mototourism Sprint 2019“ Vilnius – Kaunas dalyviai Lentvaryje

Gegužės 18 d. Lentvario miesto bibliotekoje lankėsi ,,BMW Mototourism Sprint 2019“ Vilnius – Kaunas dalyviai. Tai kultūrinis, intelektualus mototuristinis ralis, rengiamas nuo 2011 metų. Daugiau nei 500 motociklininkų šeštadienį startavo prie Nacionalinės Martyno Mažvydo bibliotekos, visą dieną ieškojo 25 objektų, esančių įvairiose Vilniaus ir Kauno apskričių vietose, aplankė įdomias istorines, kultūros ir paveldo vietoves, atlikinėjo užduotis, sprendė galvosūkius, o vakare finišavo Kaune. Visus ralio dalyvius vienija pažinimo trauka. Tokia kelionė matuojama ne įveiktais atstumais ir fiziniais sugebėjimais, o turiningumu ir patirtomis emocijomis.


















Šių metų varžybų tema  – #MažvydoKodas. Viskas prasidėjo nuo to, kad šiemet sukanka 100 metų Lietuvos Nacionalinei Martyno Mažvydo bibliotekai, kuri šią progą tapo oficialiu ralio partneriu. Ralio dalyviai vykdė prasmingą misiją – simboliškai pažymėjo bibliotekos šimtmetį, veždami „Mažvydo kodą“ nuo Vilniaus iki Kauno. Keliaudami dalyviai aplankė ir bibliotekas, kurios saugo savo krašto istoriją ir žinias, buria vietines bendruomenes. Lentvario miesto bibliotekoje dalyviai turėjo iššifruoti Mažvydo kodą. Martynas Mažvydas savo kūryboje mėgo palikti užuominas. Pirmosios Katekizmo eilutės parašytos akrosticho stiliumi, kuris buvo mėgstamas dar senovės Graikijos poetų. Akrostichas – graikiškai vadinama literatūros kūrinio forma, kurio eilučių pirmosios raidės, skaitant nuo viršaus į apačią, sudaro žodį ar posakį. Antikinėje Graikijoje, vėliau Romoje buvo įprasta akrostichu įrašyti kūrinio autoriaus vardą. Mažvydo akrostichą atrado lenkų kalbininkas J. Safarevičius (Safarewicz) 1938 metais. Skaitant Prakalbos eilučių pirmąsias raides nuo trečios iki devynioliktos eilutės, išryškėja lotyniška forma: Martinus Masvidius. Šį atsakymą ir turėjo pateikti varžybų dalyviai. Taigi Katekizmo autoriaus paslaptis buvo atskleista.
Nepaisant to, kad ralio formatas primena kelionę po Lietuvą,  visgi tai varžybos. Kiekviename punkte apsilankantys intelektualaus ralio dalyviai turėjo ne tik atlikti užduotis, bet ir surinkti reikiamus antspaudus, atrasti paminėtus objektus, nusifotografuoti. Greičiausiai įveikusiems turiningą kelionę ir laimėjusiems ralį įteikta Kauno miesto mero Visvaldo Matijošaičio įsteigta taurė.

                             „BMW Mototourism Sprint 2019“ Vilnius–Kaunas bendradarbiauja su Kultūros paveldo departamentu, Lietuvos policija, Kaišiadorių savivaldybe ir jos meru Vyteniu Tomkumi. Renginį globoja Kauno meras Visvaldas Matijošaitis ir Vilniaus meras Remigijus Šimašius.



Švęsdami Lietuvos Nacionalinės bibliotekos šimtmetį keliaudami kalbėsime ir apie bibliotekas, ir apie patį Martyną Mažvydą. Abi šias temas atspindės Lentvario miesto biblioteka.

Komentarai