Fotoaparatas tėra įrankis fotografo rankose

Gegužės 31 d. Lentvario miesto bibliotekoje vyko antrasis edukacinės programos ,,Blykstė 2019“ užsiėmimas su fotomenininku Sauliumi Paukščiu. Buvo aptariami dalyvių namų darbai, išrinktos ir apdovanotos geriausios nuotraukos. Vėliau menininkas tęsė paskaitų apie foto meną ciklą. Papasakojo apie fotografijos žanrus, kaip parinkti fotografavimo rakursą pagal kuriamą istoriją, kada parankiau fotografuoti plataus kampo objektyvu, o kada priartinančiu arba ilgo židinio, kaip fotografuoti žmones iš toli ir iš arti. Saulius Paukštys taip pat aptarė apšvietimo svarbą fotografuojant. Kuo šviesa įvairesnė, tuo įdomesnė nuotrauka. Todėl gamtą ir peizažą geriausiai fotografuoti anksti ryte arba vėlai vakare. Tada objektai įgauna didesnį tūrį, išryškėja spalvos, faktūros. Padidėjęs kontrastas ir šešėliai padaro vaizdą įspūdingesnį. Geram peizažui reikalinga ir perspektyva – tolyn einantis takas, tvora, upė – tuomet peizažas bus erdvesnis, pajusime vaizdo mastelį.






Fotografuojant portretą labai svarbu, ką mes norime perteikti. Taip pat labai svarbu bendrauti su žmogumi, kad jis jaustųsi laisvai ir patogiai. Tada nuotraukos būna natūralios. Portrete labai svarbu atkreipti dėmesį į veido trūkumus ir mokėti juos užmaskuoti, nes nėra tobulų žmonių. Taip pat labai svarbi yra aplinka ir kadro švarumas. Visada reikėtų įvertinti pašalinius elementus. Menininkas taip pat aptarė skirtumus fotografuojant vyrus ir moteris, bei senyvo amžiaus žmones: kaip turėtų kristi natūrali šviesa, kas yra svarbu fotografuojant. Nereikėtų skubėti naudotis blykste, nes natūralios šviesos sukurti šešėliai priduoda nuotraukai gilumo, erdvės įspūdį ir papildomą nuotaiką. Buvo kalbama ir apie dokumentinę arba įvykių fotografiją. Fotografas privalo turėti išlavintą ,,Įvykio pajutimą” – atsirasti ten kur reikia reikiamu momentu.
Pabaigai menininkas skyrė namų darbų ir pabrėžė: ,,Svarbiausia fotografijos vertybė – idėja arba fotografo mintis. Fotoaparatas tėra įrankis fotografo rankose“.








Komentarai