Ekskursija į biblioteką „Sužinok, kur gyvena knygos!“

Lentvario miesto bibliotekoje svečiavosi Lentvario pradinės mokyklos antrų klasių moksleiviai. Dauguma jų pirmą kartą lankėsi bibliotekoje, todėl džiaugėsi galėdami susipažinti su knygų paslaptimis bei bibliotekų atsiradimo istorija.






Raštas yra vienas reikšmingiausių išrastų dalykų žmonijos istorijoje. Kartu su raštu atsirado knygos. O kadangi reikėjo saugoti tai, kas užrašyta knygose, buvo įrengiami knygų kambariai, kuriuos vėliau imta vadinti bibliotekomis. Taip pat atsirado knygų saugotojai – bibliotekininkai. Pirmosios bibliotekos atsirado dar 2600 m. pr. Kr. šumerų civilizacijoje, kurie saugojo išrašytas molio lenteles. Antikos laikotarpiu didžiausia ir žymiausia buvo Aleksandrijos biblioteka, kurioje buvo saugomi papiruso ritiniai.
Vaikai klausėsi pasakojimo apie Lentvario bibliotekos veiklą, jos struktūrą ir taisykles. Jie sužinojo, kad Lentvario miesto bibliotekai jau beveik 80 metų. Vaikų dėmesį patraukė bibliotekoje eksponuojamos parodos: Vilniaus žydų bendruomenės dailės studijos paroda bei vaikų darbelių ir piešinių paroda.
Mokiniai išsiaiškino, kad skaitykloje yra įvairių žurnalų vaikams, kuriuos galima paskaityti arba paimti į namus, galima daryti namų darbus, žaisti stalo žaidimus, bibliotekoje esančiais kompiuteriais galima spausdinti įvarius darbus ar tiesiog naršyti internete.
Bet labiausiai vaikams patiko skyrius, kuriame gyvena vaikiškos knygelės. Mokiniai sužinojo, kaip greitai galima surasti norimą knygą, kaip išdėliotos knygelės lentynose ir kaip reikia elgtis su knyga. Vėliau mokiniai apžiūrėjo įdomiausias bibliotekos knygas – tai pati storiausia (iki 2000 puslapių!) knyga bei pati didžiausia Lietuvos nuotraukų knyga. Be abejo, pačios mažiausios knygelės ir žaislinės knygutės labiausiai patiko vaikams. Taip pat vaikai sužinojo, jog skaitant knygas, parašytos istorijos atgyja jų vaizduotėje.





Vėliau vaikai atgaivino pasaką vaikams „Ropė“. Užsidėję kaukes jie turėjo suvaidinti skaitomą tekstą. Mažieji bibliotekos lankytojai labai džiaugėsi, kad tapo aktoriais ir galėjo dalyvauti vaidinime. Jie prašė dar sykį suvaidinti. O pasaka pamokanti tuo, kad kartu nebaisūs jokie sunkumai!
Pažintis su biblioteka vaikams buvo labai naudinga – antrokai įgijo naujų žinių apie biblioteką, knygas, elgesį su knygomis ir bibliotekoje, o visi dar neskaitantys bibliotekoje – panoro tapti skaitytojais.

Komentarai